Search:

Post Carlyle Square Block L + O

Alexandria, VA

The project began with a vision to humanize a previously impersonal suburban way of life by designing an all-inclusive community that would create a street line. Post Carlyle Square is located in Alexandria at the corner of Ballenger and Holland and is within walking distance of Old Town Alexandria.

Status
Block O Completed 2013
Block L Completed 2007

Program
715,000 SF Residential
21,700 SF Retail
540 Apartments
146 Condominiums

Construction
II A Construction + Concrete Frame High Rise

LEED Silver Certified – Block O

Block L includes a 12-story 206 unit apartment building and  a 4-story 146 unit condominium building. The buildings share a common courtyard and a pool on top of a two-story below grade garage.

The mixed-use 4-story U-shaped building envelopes the common courtyard and provides edges that define a city block. The 12-story building was set back 2:1 at the 10th story in order not to overwhelm the 4-story structure.  The long facades were broken up by using projecting bays that also help to reduce the massing.

Block O, a once polluted industrial site, is now a lively mixed-use complex that links the neighborhood and defines a gateway to the Eisenhower corridor. The two buildings complement the traditional brick-clad architecture typical of Old Town and bring a refreshing mix of traditional and contemporary details.

Ground floor units that open to the street allowing residents to walk up to their homes. This pedestrian friendly community’s design contributes to the wider “smart-growth,” public transit-oriented development that is a recognized improvement to big-block development.

The design team worked with the Design Review Board of the City of Alexandria to ensure that neighbors would be just as pleased with the outcome of the building as its residents would be. As it worked, the team kept in mind the brick-clad buildings typical of Old Town, yielding a facade adorned with brick detailing and glass in a refreshing mix of traditional and contemporary touches.

Outdoor public spaces are designed to provide opportunities for community interaction along with private courtyards for relaxation and rooftop terraces for enjoying sunset views of Old Town.

Photo Credit: Max Zhang, Iris22 Productions and Hochlander Davis Photography

Recognition

2014 Great American Living Award, MBIA
2014 Brick In Architecture Award, BIA
2013 Multifamily Executive Award Community of the Year
2008 Builder’s Choice Award Design and Planning
2008 Monument Award of Merit, MNC BIA
2009 Pillars of The Industry Finalist, NAHB